Kuchnia

Ciasteczka z mąki teff

ciasteczka z mąki teff

Ciasteczka z mąki teff.

Przepis na te ciasteczka znalazłam w fajnym czasopiśmie „Żyj naturalnie” numer 5 (marzec-kwiecięń 2018).

Mąkę teff można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja kupiłam na allegro. Cena takiej mąki to koszt ok.12 zł. za 400 gr.

Mąka teff znana jako miłka abisyńska, to bezglutenowe, bardzo odżywcze zboże.

Dodaje potrawom lekko orzechowego smaku. Od wieków była już stosowana przez ludność z krajów afrykańskich do przyrządzania tradycyjnego chleba, zwanego injera.

W swoim składzie zawiera witaminy takie jak: witamina A,E,K,B6, tiamina, niacyna,ryboflawina, kwas foliowy.
Oraz minerały: żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk, sód.

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO WYPIEKU CIASTECZEK Z MĄKI TEFF:

1 i 1/2 szklanki mąki teff
1/4 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
1 szklanka 100% masła orzechowego (ja nie miałam i użyłam nutelli)
1 szklanka syropu klonowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady

WYKONANIE:

Czekoladę rozkrusz na drobne kawałeczki (ja użyłam blendera). Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Połącz wszystkie suche składniki w jednej misce a w drugiej mokre. Połącz wszystko razem i dokładnie wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Mokrą łyżeczką nakładaj porcje ciasteczek w formie kulek. Piecz około 13 minut aż nabiorą broązowego koloru.

Podawaj schłodzone do temperatury pokojowej.

SMACZNEGO !

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, kliknij „Lubię to” na moim profilu na Facebooku:

Markatomi.pl

lub udostępnij go swoim znajomym.

ZOSTAW ŚLAD, ŻE TU BYŁEŚ/AŚ – TO DLA MNIE BARDZO WAŻNE !

Dziękuję!

 

 

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź