Kuchnia

Kotlety z kalafiora

kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora.

Składniki:

1/2 kg kalafiora
2 jajka + 1 do obtaczania
1 cebula
1 łyżka masła
Kilka łyżek tartej bułki + do obtaczania
Kilka łyżek mąki
1 łyżeczka kurkumy
Pieprz, sól do smaku
Olej do smażenia

Uwaga: mąkę bułkę tartą dodaję na oko, tak aby konsystencja była taka aby kotlety można było łatwo lepić :).
Do masy kalafiorowej możemy dodać też starty żółty ser oraz koperek.

Wykonanie:

Kalafior należy ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru. Ugotowany odcedzić i ostudzić.
Cebulę pokroić i udusić na maśle.
Ostudzony kalafior drobno posiekać i dodać do niego jajka, cebulę, bułkę tartą, mąkę, kurkumę, pieprz i sól do smaku. Formować kotleciki, maczać w jajku i bułce tartej. Smażyć z obydwu stron aż się zarumienią.

SMACZNEGO !

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź