Kuchnia

Kurkuma w diecie dziecka

kurkuma w diecie dziecka

Kurkuma w diecie dziecka.

„Kurkuma” jest przyprawą, która króluje w naszej kuchni od kilku lat, a tak naprawdę od czasu kiedy odkryłam jej wspaniałe właściwości. Na początku nie byłam pewna czy mogę dodawać ją do potraw które jedzą dzieci, ale jak się okazało jak najbardziej TAK.

Kurkumę możemy wprowadzać do diety naszego maluszka już po skończeniu 6 miesięcy.

Kilka słów o tej magicznej potrawie.

Według naukowców, kurkuma to najzdrowsza przyprawa na świecie, a to wszystko dlatego, że zawiera w swoim składzie substancję o nazwie „kurkumina”. Jakie właściwości ma ta magiczna przyprawa? Przede wszystkim kiedy będziemy ją stosowali w diecie naszego dziecka, wzmocni jego system odpornościowy, uodporni na alergię a jej właściwości przeciwzapalne mogą zmniejszyć objawy astmy, a nawet chronić przed chorobami nowotworowymi. Ponieważ kurkuma ma działanie przeciwutleniające, usuwa wolne rodniki, które są odpowiedzialne za rozwój infekcji, skraca okres przeziębienia a stosowana u niejadków pobudza apetyt.

Witaminy zawarte w kurkumie: witamina C, tiamina, ryboflamina, niacyna, wit.B6, kwas foliowy, wit.E, wit.K.

Minerały zawarte w kurkumie: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Przyprawę tę możemy spożywać codziennie dodając do wszystkich dań, należy jednak pamiętać, że muszą to być małe ilości.

Możemy nią np.oprószyć kotlety, dodać do puree ziemniaczanego, posypać pizze, dodać do makaronu, do sosów, praktycznie do każdej potrawy.

Pamiętajcie, że w tym poście opisuję nasze zastosowanie kurkumy w diecie, jeśli masz wątpliwości czy możesz podawać kurkumę swemu dziecku skontaktuj się z lekarzem pediatrą.

Pozdrawiam

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, kliknij „Lubię to” na moim profilu na Facebooku:

Markatomi.pl

lub udostępnij go swoim znajomym.

Dziękuję!

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź