Kuchnia

Marchewkowe ciasto kokosowe

marchewkowe ciasto kokosowe

Marchewkowe ciasto kokosowe.

Cześć, chciałam podzielić się z Wami fajnym przepisem, jaki znalazłam w gazetce „Dzieci: nr.1.
Przepis trochę przerobiłam, ale większość składników została zachowana.
Od razu Wam napiszę, że mąkę którą potrzebujemy do tego ciasta a mianowicie: mąkę ryżową, mąkę gryczaną, oraz kukurydzianą, kupicie w sklepie ze zdrową żywnością. Ja kupiłam na wagę na osiedlowym bazarku. W sumie za trzy mąki zapłaciłam 3,40 zł.
Także jeśli macie możliwość zakupu mąk na wagę, najbardziej się opłaca.

Użyłam blaszki o średnicy 26 cm.

Oto przepis.

Składniki:

1 szklanka mleka kokosowego
150 g.cukru brązowego
150 ml oleju roślinnego lub rozpuszczonego kokosowego
250 g. marchewki
70 g.ananasa z puszki
1 duże jabłko
120 g. mąki gryczanej
40 g.mąki ryżowej
40 g. mąki kukurydzianej
60 g.wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki przypraw korzennych (ważne nie zapomnijcie dodać)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
Garść rodzynek, ewentualnie inne bakalie.

Wykonanie:

Marchewkę i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Ananasa kroimy na drobne kawałeczki.
Blaszkę natłuszczamy i wyścielamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150 stopni.
W misce mieszamy wszystkie mąki, proszek do pieczenia, wiórki, przyprawy, sodę i sól.
Oddzielnie ubijamy mleczko koksowe z olejem i cukrem. Dodajemy do masy owoce, mieszamy. Dodajemy pozostałe suche składniki. Mieszamy. Przelewamy masę do blaszki i pieczemy ok. 40 minut, do uzyskania suchego patyczka.

Ciasto najlepiej się kroi gdy jest już wystudzone.
Posypujemy cukrem pudrem lub wiórkami kokosowym (jak ktoś chce).

SMACZNEGO !!!!

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź