Kuchnia

Moje dzieci to lubią, czyli pomysły na czerstwy chleb :)

pomysł na czerstwy chleb

Moje dzieci to lubią, czyli pomysły na czerstwy chleb 🙂

Przez ostatnie dwa miesiące w naszym domu panował dosłowny szpital.
Mała chorowała od początku listopada, przez całe dwa miesiące.
Ta zima dla nas wszystkich nie jest łaskawa.
Kiedy wszyscy chorowaliśmy i nie mieliśmy nawet siły pójść do sklepu, uratował nas czerstwy chleb.
U mnie w domu nigdy chleba się nie wyrzucało. To zostało mi do dzisiaj, że nie potrafię wyrzucić nawet kromki suchego czy czerstwego chleba. Po prostu nie mam sumienia.
Zazwyczaj taki suchy chleb suszę a potem jadąc na wieś wiozę dla ryb które pływają w stawie mojego taty, lub królików.
One są bardzo szczęśliwe mogąc sobie chrupać chlebek, który mógł wylądować w koszu.
Ale czerstwy chleb może także super sprawdzić się w naszej kuchni, oto kilka pomysłów na jego wykorzystanie.

Pomysły na wykorzystanie czerstwego chleba:

*ZAPIEKANKI*
Potrzebujemy: kromki czerstwego chleba, ser żółty, masło, pieczarki, ketchup lub pomidorki koktajlowe, pokrojona szynka.
Kromki chleba smarujemy masłem, kładziemy pokrojoną szynkę, pokrojone pieczarki, połówki pomidorków koktajlowych, posypujemy starym żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku.

*GRZANKI*– które są doskonałym dodatkiem do zup i kremów.
Potrzebujemy: kromki czerstwego chleba, olej.
Kromki chleba kroimy na małe kawałeczki, i podsmażamy na oleju.
*CHLEBEK CZOSNKOWY*
Wystarczy, że posmarujesz kromki chleba masłem a na wierzch wyciśniesz czosnek, zapieczesz w piekarniku. Można dodać starty żółty ser.
*GRZANKI FRANCUSKIE*
Potrzebujemy: kromki czerstwego chleba, mleko, jajko, przyprawy, olej.
Jajko z mlekiem roztrzepujemy, dodajemy przyprawy, sól i pieprz.
Kromki chleba maczamy w mleku z jajkiem smażymy na oleju.
*KOTLETY*
Potrzebujemy: połówkę czerstwego jasnego chleba, 2 szklanki mleka, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 2 jajka, bułka tarta, garść posiekanej natki pietruszki, przyprawy, łyżeczka sezamu.
Chleb namoczyć w mleku. Namoczony mocno odcisnąć, dodać wyciśnięty czosnek, pokrojoną cebulę, trochę bułki tartej, oraz resztę składników.
Smażyć na oleju, obtoczone w bułce tartej.

SMACZNEGO !!!!!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź