Kuchnia

Piernik bez miodu

piernik bez miodu

Piernik bez miodu.

Przygotowanie tego ciasta zajmuje 5 minut, a pieczenie 40 minut. Jest to ciasto nazywane przeze mnie „ciasto dla leniwych” ale też ciasto dla wszystkich którzy np.wolą gotować niż piec. Cała sztuka w jego przygotowaniu polega tylko na wymieszaniu wszystkich składników.

Do przygotowania tego ciasta użyłam jednorazowej blaszki o wymiarach: 26.5x10x8.5 cm.

Składniki:

3 jajka

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki (nie miałam akurat więc dodałam dzem truskawkowy i też wyszło pysznie)

1/2 szklanki oleju

1 płaska łyżeczka cynamonu

1 płaska łyżeczka kakao

1 płaska łyżeczka sody

1 opakowanie cukru wanilinowego

Wiórki kokosowe do posypania

Jeśli ktoś chce może zrobić polewą wtedy jeszcze 2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać razem na jednolitą masę. Przelać do blaszki. Piekarnik rozgrzać do temeratury 170 stopni. Piec 40 minut.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać upieczone ciasto, posypać wiórkami.

SMACZNEGO !

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, kliknij „Lubię to” na moim profilu na Facebooku:

Markatomi.pl

lub udostępnij go swoim znajomym.

Dziękuję!

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź