Pierogi z jagodami.
Lubicie pierogi z jagodami? Ja bardzo a nasze dzieci uwielbiają jeszcze bardziej. Najpyszniejsze są takie ze świeżymi jagodami, zerwanymi prosto z lasu. Zimą także możemy delektować się pysznymi pierogami z jagodami, wystarczy świeże zastąpić mrożonymi.
Ciekawa jestem jaki macie swój przepis na domowe pierogi z jagodami ? Mój przepis jest sprawdzony od kilku lat i zawsze zarówno ciasto i nadzienie wychodzą pysznie.
Składniki:
1/2 kg mąki
1 opakowanie mrożonych jagód
Sól
1 szklanka wrzątku
Kilka łyżek cukru
Śmietana lub jogurt naturalny.
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z wrzątkiem (nie dodawaj soli), zagnieć ciasto. Mrożone jagody wymieszaj z cukrem. Wykrawaj krążki z ciasta i lep pierogi (jagody mają być jeszcze zamarznięte). W dużym garnku zagotuj wodę, posól.
Wrzucaj ulepione pierożki na wrzątek, gotuj ok.2-3 minuty aż wypłyną na powierzchnię.
Gotowe są najpyszniejsze ze śmietaną lun jogurtem naturalnym.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy