Kuchnia

Pierogi z jagodami nie tylko latem ale też zimą

pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami.

Lubicie pierogi z jagodami? Ja bardzo a nasze dzieci uwielbiają jeszcze bardziej. Najpyszniejsze są takie ze świeżymi jagodami, zerwanymi prosto z lasu.  Zimą także możemy delektować się pysznymi pierogami z jagodami, wystarczy świeże zastąpić mrożonymi.

Ciekawa jestem jaki macie swój przepis na domowe pierogi z jagodami ? Mój przepis jest sprawdzony od kilku lat i zawsze zarówno ciasto i nadzienie wychodzą pysznie.

Składniki:

1/2 kg mąki

1 opakowanie mrożonych jagód

Sól

1 szklanka wrzątku

Kilka łyżek cukru

Śmietana lub jogurt naturalny.

Wykonanie:

Mąkę wymieszaj z wrzątkiem (nie dodawaj soli), zagnieć ciasto. Mrożone jagody wymieszaj z cukrem. Wykrawaj krążki z ciasta i lep pierogi (jagody mają być jeszcze zamarznięte). W dużym garnku zagotuj wodę, posól.

Wrzucaj ulepione pierożki na wrzątek, gotuj ok.2-3 minuty aż wypłyną na powierzchnię.

Gotowe są najpyszniejsze ze śmietaną lun jogurtem naturalnym.

SMACZNEGO !

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź