Kuchnia

Przepis jesienny. Śliwki zapiekane pod kruszonką.

Przepis typowo jesienny, na pyszny i prosty deser na niedzielę.

Nie należę do miłośników słodyczy i wszelkiego rodzaju ciast, ale gdy będąc na herbacie u mojej koleżanki Renatki, spróbowałam tego deseru, muszę się przyznać, że go uwielbiam, jest pyszny.

Składniki:

Śliwki (ile chcemy)

Cukier (ile chcemy)

Składniki na ciasto na kruszonkę:

60 dkg mąki

60 dkg cukru brązowego

60 dkg masła

Wykonanie:

Śliwki zmiksować z cukrem, z mąki, cukru brązowego i masła zagnieść ciasto na kruszonkę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Na dno kokilek wlać zmiksowane śliwki i rozkruszyć ciasto.

Na 5 kokilek zużyłam, pół kg śliwek, 4 łyżki cukru, 2 porcje składników na ciasto.

Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok.30 minut.

Podawać jeszcze gorące, wtedy najbardziej smakują 🙂

SMACZNEGO !

 

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź