Kuchnia

Spróbuj tego dania, a na zawsze zagości na Twoim stole

papryka do makaronu

Spróbuj tego dania, a na zawsze zagości na Twoim stole.

Cześć, muszę koniecznie podzielić się z Wami tym przepisem, chociaż przyznaję, że już miałam rozstawioną deskę do prasowania i włączone żelazko (korzystając z drzemki Marcelinki). Ale po minucie wyłączyłam, bo potrzeba podzielenia się tym przepisem była silniejsza.

Kilka dni temu kiedy oboje z mężem i Marcelinką pojechaliśmy na zakupy spożywcze do supermarketu, pomyślałam, że szybciej będzie jak mąż sam kupi co trzeba a ja poczekam z małą na ławce.

Gdy siedziałyśmy, dosiadło się do nas starsze małżeństwo. Starsza Pani była bardzo rozmowna i od razu jakoś zaczęłyśmy sobie rozmawiać. Mówiła nawet dobrze po polsku, jednak akcent sugerował, że nie jest Polką. Okazało się, że oboje z mężem pochodzą z Armenii i mieszkają w Polsce już 28 lat. Gdy tak sobie rozmawiałyśmy, podała mi świetny przepis na pyszne danie, które ja oczywiście musiałam zrobić zaraz na drugi dzień.

I muszę Wam powiedzieć, że jest pyszne.

Super smakuje z makaronem (ugotowanym oddzielnie) i karkówką (upiekłam oddzielnie).

Oto składniki ( ja robiłam w ilościach wszystko na oko):

  • kilka szt. papryki czerwonej (ja zrobiłam z 4 szt.)
  • seler naciowy (kilka łodyżek)
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka ząbków czosnku
  • woda, ocet, cukier, olej, sól

Do wody, dodajemy ocet, olej, cukier i sól (ja użyłam 2 szklanek wody, pół szklanki oleju, łyżki octu, 2 łyżek cukru i troszkę soli). Zagotowujemy i dodajemy pokrojone warzywa czyli: paprykę, seler, natkę i czosnek.

Dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie podajemy z makaronem.

Pycha, spróbujcie !

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, kliknij „Lubię to” na moim profilu na Facebooku:

Markatomi.pl

lub udostępnij go swoim znajomym.

ZOSTAW ŚLAD, ŻE TU BYŁEŚ/AŚ – TO DLA MNIE BARDZO WAŻNE !

Dziękuję!

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź