Kuchnia

Szarlotka prosty przepis dla każdego

szarlotka - prosty przepis dla każdego

Szarlotka – prosty przepis dla każdego

Szarlotka prosta? Tak! Moje przepisy z racji tego, że nie za bardzo pieczenie mi wychodzi, są zawsze bardzo proste. Tak jak i ten: musimy tylko wszystko wymieszać.  Szarlotka wyszła genialnie, smakuje wyśmienicie, a przepis wpadł mi w ręce wczoraj zupełnie przypadkiem, kiedy przeglądałam swoje stare przepisy.

Polecam! 🙂

Użyłam formy do pieczenia o średnicy 25 cm.

Składniki:

1/2 kg mąki

3 ugotowane na twardo żółtka

1 całe jajko

1 kostka margaryny do pieczenia

2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru wanilinowego

3 łyżki śmietany

6 bardzo dużych jabłek

kilka łyżeczek cynamonu (do jabłek)

kilka łyżek cukru (do jabłek)

masło do posmarowania blaszki

mąka do posypania blaszki

Wykonanie:

Tak jak pisałam: to genialnie proste. Jabłka obieramy i kroimy na paseczki, smażymy z cukrem i cynamonem (tutaj ilość cukru i cynamonu daję na „oko”) – ale bez dodatku tłuszczu.

Z pozostałych składników zagniatamy ciasto.

Uwaga: z ugotowanych jajek dodajemy tylko żółtka!

Formę lub blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką.  Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy dno blaszki jedną częścią ciasta, kładziemy usmażone jabłka, a na wierzch drugą część ciasta.

Pieczemy ok. 45-50 minut w 170 stopniach.

Naszą ostudzoną szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem. To doskonały deser na zimowe, nie tylko niedzielne popołudnie. Cynamon nie tylko pięknie pachnie, ale także ma właściwości rozgrzewające. Poza tym, na przygotowanie tego ciasta potrzebujemy naprawde mało czasu, a efekt jest wspaniały 🙂

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź