Kuchnia

Tarta z wiśniami i kokosem

tarta z wiśniami i kokosem

Tarta z wiśniami i kokosem

Tarta z wiśniami i kokosem, pyszna i prosta w wykonaniu. Takie ciasto przepięknie, egzotycznie pachnie, a smak wiśni przywodzi na myśl letnie popołudnie. Na szczęście, potrzebne składniki są dostępne przez cały rok: wiórki kokosowe znajdziemy na regałach z bakaliami, a mrożone wiśnie – w lodówce.

Składniki:

100 g mąki pszennej

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

1 łyżka cukru pudru

150 g miękkiego masła

50 g cukru brązowego

Szczypta cynamonu

Szczypta soli

3 opakowania mrożonych wiśni bez pestek

1/2 szklanki cukru brązowego

5 łyżek wiórek kokosowych

1 łyżka oleju

Wykonanie:

Zanim przystąpimy do robienia ciasta, należy wcześniej rozmrozić wiśnie. Rozmrażanie powinno być powolne i naturalne, wówczas mamy pewność, że owoce są miękkie także wewnątrz i nie puszczą nadmiaru wody podczas dalszego ciągu pracy.

Następnie mąkę pszenną mieszamy z mąką kukurydzianą, solą i cukrem pudrem.  Dodać 100 g miękkiego masła i zagniatamy ciasto.

Z ciasta odkładamy 1/8 części, którą wkładamy do zamrażalnika. Pozostałą część, uformowaną w kulę, wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Rozmrożone wiśnie smażymy z resztą masła i cukru oraz odrobiną cynamonu.

Formę do tarty (średnica 25 cm), posmarowaną olejem, wykładamy ciastem, posypujemy niewielką ilością wiórków kokosowych, a na wierzch kładziemy usmażone wiśnie. Zamrożone ciasto wystarczy teraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch tarty.

Piec aż będzie przyrumienione i chrupiące (35-40 minut).

Ostudzoną tartę ponownie posypmy wiórkami – tym razem dla dekoracji.

SMACZNEGO !

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź